Texas Hold’em

Home  >>  poker  >>  Texas Hold’em

Texas Hold’em

On juni 6, 2018, Posted by , In poker, With Kommentarer inaktiverade för Texas Hold’em

Världens populäraste och mest spelade pokervariant är sedan 20- 30 år tillbaka Texas Hold’em. Speltypen ersatte den tidigare populära femkortsmörkpokern. Att Texas Hold’em blev så poppis beror enligt förespråkare på att satsningsrundorna blir fler än i det tidigare traditionella varianten. Men även att publik, särskilt via videouppspelningar, kan följa med på ett helt annat sätt och därmed vara mer delaktiga i en spelomgång.

Uppkomsten härrör som så mycket annat inom poker från USA. Delstaten Texas hävdar att Texas Hold’em uppfanns där, det hörs ju på namnet menar dess myndigheter. Men när spelformen kom till Las Vegas på 50-talet hette det bara Hold’em, rätt och slätt. Det anammades mer och mer och när World Series of Poker startade 1970 så var denna variant huvudnumret.

Spelets syfte

Spelets mål är som andra pokerspel att vinna potten bestående av pengar i form av marker. Det gör du genom att ha bäst hand eller att motståndaren tror att du är högst. Det är i denna del som skicklighet, kunskap och erfarenhet spelar stor roll. Sammantaget ger det vid handen att poker inte är ett rent turspel som många andra hasardspel.

Så går det till

Spelet leds av en dealer. För att se vem som får förrst hand placeras en knapp vid den spelare som blir den icke givande kortutdelaren. En ante (insats) betalas av alla spelare som får två hålkort som hålls dolda för de andra. Steg två är floppen som består av tre öppna gemensamma kort, följt av ytterligare två kort, utdelade ett i taget – turn och river.

Turordning i satsningar

Satsningar sker i flera omgångar för den som inte lägger sig och utgår i den spelrundan. Första insatserna görs av spelarna till vänster om knappen, lilla och stora mörken (blinds). De andra kan avvakta, passa (check) för att vänta på om någon annan satsar. Texas Hold’em är inget krångligt spel, förstår du bara kort och kortkombinationer så kan du ge sig in i leken.